Wokół tematu probiotyków przez ostatnie lata narosło wiele mitów. Niektórzy uważają, że należy przyjmować je na stałe, inni sięgają po nie wyłącznie w czasie antybiotykoterapii. Kiedy więc warto zażywać probiotyki?
Kuracja antybiotykowa a probiotyki
Większość pacjentów kojarzy probiotyki przede wszystkim z kuracją antybiotykową. Rzeczywiście, lekarz w zaleceniach powinien wpisać przyjmowanie probiotyków, gdyż antybiotyki działają nie tylko na złe, ale również na dobre bakterie, bytujące w naszym przewodzie pokarmowym. Bez dodatkowej suplementacji pacjenci skarżą się na biegunki, wymioty, bóle brzucha czy brak apetytu.
Probiotyki w antybiotykoterapii powinny być stosowane bez względu na dietę pacjenta. Nawet jeśli pacjent stosuje żywienie kliniczne, o którym więcej można dowiedzieć się na: https://zywieniemaznaczenie.pl/, warto sięgnąć po dodatkowe wsparcie dla organizmu. Co istotne, probiotyki powinniśmy zażywać jeszcze przez 2 tygodnie po zaprzestaniu przyjmowania antybiotyków. Odbudowa flory bakteryjnej wymaga bowiem czasu.
Probiotyki przy grypie żołądkowej
Grypa żołądkowa objawia się przede wszystkim silnymi wymiotami oraz biegunką. W czasie jej trwania trzeba przyjmować duże ilości płynów, tak aby się nie odwodnić. Spożywanie posiłków może okazać się prawdziwym wyzwaniem, dlatego warto sięgnąć po Fresubin Energy DRINK.
Dodatkowo, powinniśmy zażywać probiotyki, które pomogą odbudować naruszoną florę jelitową. Co do zasady, przyjmujemy je aż do ustąpienia objawów, a jeśli grypa żołądkowa trwała dłużej niż tydzień, warto przedłużyć kurację o kilka dodatkowych dni. Probiotyki możemy też włączyć do diety w czasie biegunki o charakterze bakteryjnym albo wynikającej z zatrucia pokarmowego. Sprawdzą się one w czasie podróży w odległe zakątki globu, gdyż zmiana wody (a konkretnie inne jej składniki) mogą okazać się szokiem dla naszego organizmu.
Długoterminowe przyjmowanie probiotyków – kiedy jest wskazane?
W wymienionych wyżej sytuacjach przyjmowanie probiotyków okazuje się zbawienne dla naszego organizmu. Coraz częściej mówi się jednak o konieczności włączenia ich do diety na stałe, gdyż mają dobry wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Badania wykazują, że odporność rzeczywiście zaczyna się w naszych jelitach, ale pamiętajmy, że żaden probiotyk nie zastąpi zdrowej, zrównoważonej diety. Warto dowiedzieć się więcej na temat zdrowej diety, czytając artykuł: https://tiptors.pl/nutritarianizm-ta-dieta-zapewni-ci-zdrowie-i-witalnosc/.
Długoterminowe przyjmowanie probiotyków jest wskazane u osób, które cierpią na choroby układu pokarmowego bądź przyjmują duże dawki leków na choroby przewlekłe. Warto podawać je dzieciom z obniżoną odpornością, które często łapią infekcje sezonowe.
Nie ma badań, które wykazywałyby szkodliwość długoterminowego przyjmowania probiotyków przez osoby w pełni zdrowe. Niemniej jednak warto skupić się przede wszystkim na prawidłowym modelu żywienia, dostarczając organizmowi probiotyki w naturalnej formie.
Znajdziemy je w niektórych przetworach mlecznych. Dobrym źródłem są także kiszonki. Pamiętajmy, że nasz organizm najlepiej przyjmuje to, co naturalne. Wybierając probiotyk w formie suplementu diety, zwróćmy uwagę na jego skład. Produkt powinien być odpowiednio przechowywany – niektóre wymagają przechowywania w lodówce, inne w temperaturze do 25 stopni.