Suszone kasztany leża na stole
Po godzinach

Kasztany w polskiej kuchni

Artykuł partnera.

Gdy nadchodzi jesień, czas na małą rewolucję w kuchni. Choć ta pora roku nie przez wszystkich darzona jest sympatią, przynosi ona wiele szczególnych uroków, także w postaci sezonowych przysmaków. Do tych bez wątpienia zaliczają się kasztany jadalne!

Jak można wykorzystać w kuchni kasztany?

Ten produkt nadal wzbudza sporo kontrowersji. Chociaż jest niezwykle popularny w basenie Morza Śródziemnego, na Kaukazie oraz w Azji Mniejszej, to w Polsce wciąż rzadko gości jeszcze na talerzach. Czy słusznie? Ich lekko słodki, nieco przypominający orzech laskowy smak jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Co więcej, kasztany przygotowywać można na wiele różnych sposobów – są odpowiednie do gotowania, smażenia, pieczenia oraz grillowania. Zwykle służą jako dodatek do dań, przystawka czy oryginalna przekąska. Z kasztanów robi się też sosy, które nadają się doskonale do polania mięs. Zastosowanie znajduje także pod postacią mąki kasztanowej, która teksturą i plastycznością przypomina pszenną. Ze względu na fakt, że symbolizują jesień, pozwalają wczuć się w klimat tej pory roku, a dodatkowo pięknie prezentują się na talerzach. Przywołują nieodłącznie wyobrażenie paryskiego placu Pigalle i unoszący się wraz z podmuchami chłodnego wiatru prażony zapach kasztanów.

Czego jeszcze oprócz kasztanów nie może zabraknąć w jesiennej kuchni?

Chociaż pod względem kulinarnym to wiosna i lato wydają się najatrakcyjniejszymi porami roku, również jesień dostarcza nam wielu wyjątkowych doznań. Nie tylko kasztany pozwalają poczuć jej smak. Z jesienią kojarzą się niezmiennie również grzyby. To nimi pachną lasy po deszczu. To one suszą się często na sznurach w naszych domach. Idealnie nadają się jako farsz do pierogów czy też składnik sosów. Nie brak też fanów zupy, w której grają główną rolę, czyli grzybowej. Za nimi podążają dynie, bakłażany i owoce z sadów: jabłka, gruszki i ulubione śliwki węgierki. Oczywiście tego typu dania przygotować można samodzielne w swojej kuchni lub skosztować ich w niezwykłym miejscu, jakim jest restauracja z kuchnią polską w Warszawie.

Masz ochotę spróbować przepysznych kasztanów lub innych smakołyków wpisujących się w magiczny klimat jesieni? Wykorzystać tę porę na wyjątkową kolację? Zaproś siebie i swoich bliskich na niezapomnianą ucztę!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.