Artykuł partnera.
Masz popularny French press do parzenia kawy? Na pewno szukasz odpowiednich ziaren, dzięki którym osiągniesz najlepszy smakowy efekt. Wybór odpowiedniej kawy do konkretnej metody parzenia nie jest bez znaczenia. Dlatego podpowiemy Ci, jak wybrać kawę do parzenia za pomocą French pressu.
Czym jest French press?
French press jest często określana jako kawiarka ciśnieniowa, choć nie jest to typowo ciśnieniowa metoda. French press ze swoim tłokiem i sitkiem jest raczej filtrowaniem niż parzeniem pod ciśnieniem. Według jeszcze innych przypomina zaparzanie kawy w kubku, jednak i tutaj nie do końca się z tym godzimy. Smak “parzuchy” oraz naparu z French pressu zdecydowanie są różne.
Nie mniej jednak French press należy do najpopularniejszych metod parzenia kawy ze względu na łatwość przygotowania, szybkość parzenia i głęboki, wyrazisty smak naparu.
Zanim przystąpimy do poradnika, sprawdź, czy masz w zanadrzu kawę. Jeśli nie, zamów ją online pod adresem Sklepy Cynamonowe.
Teraz możemy zająć się aromatycznym procesem parzenia.
Przygotowywanie kawy:
- umieść zmielone ziarna we French pressie,
- zalej je gorąca wodą lub wrzątkiem,
- wymieszaj dokładnie,
- pozostaw do zaparzenia,
- nałóż sitko na wierzch French pressu,
- opuść sitko powoli, by kawowe fusy zostały przyciśnięte do dna,
- przelej gotową kawę do filiżanki.
Ilość kawy zależy od pojemności French pressu oraz ilości wody. Zalewaj według zaleceń baristów lub własnych preferencji.
Jakie rodzaje kawy najlepiej sprawdzają się we French pressie?
Do parzenia kawy z pomocą French pressu możesz użyć po prostu ulubionych ziaren. Jeśli jednak chcesz uzyskać najlepszy smak, sięgnij po ziarna średnio i mocno palone.
Jak zapewne wiesz, im ciemniej palone ziarna, tym bardziej intensywny jest ich smak. Ziarna mocno palone charakteryzują się głębokim aromatem. Dzięki temu świetnie współgrają z tym typem parzenia.
Jeśli chodzi o gatunek, polecamy Arabikę lub mieszanki z dużą zawartością Arabiki. Unikaj Robusty, bo jak wspomnieliśmy na początku, we French pressie uzyskuje się wyrazisty smak naparu. Goryczkowa Robusta może być zbyt intensywna.
Wykorzystuj ziarna o średniej lub wysokiej kwasowości, French press wydobędzie z nich najcenniejsze akcenty.
Jakie są cechy dobrej kawy do French pressu?
Jeśli zależy Ci na uzyskaniu jak najlepszych walorów smakowych, zastosuj się do powyższych wskazówek, czyli przygotuj:
- kawę o średnim bądź ciemnym paleniu,
- Arabikę lub mieszankę z dużą zawartością Arabiki,
- ziarna bardziej kwaśne niż gorzkie.
Poza tym mamy dla Ciebie jeszcze kilka innych trików.
Najlepiej, gdy do parzenia kawy wykorzystuje się kawę w ziarnach i mieli się ją bezpośrednio przed przygotowaniem. Dzięki temu uzyskasz najlepszy aromat i najgłębszy smak.
Jeśli jednak sięgasz po mieloną kawę, upewnij się, że na pewno spełnia warunki gatunkowe i pozostałe.
Jesteś gotowy na pyszną kawę?
Podsumowując, przygotuj swój French press, dobrą kawę, wagę do odmierzania składników i przygotuj pobudzający napój. Efekt smakowy, jaki osiągniesz z pomocą French pressu i naszych wskazówek, spełni Twoje oczekiwania. Będzie mocny, wyrazisty, nieco szorstki i da Ci motywację do działania.
Pij na zdrowie!