Zaparzona kawa w filiżance z kawiarki
Wyposażenie domu

Jak zaparzać kawę w kawiarce?

Kto z nas nie kocha świeżo zaparzonej kawy? Nie dość, że świetnie smakuje, to zapach roznosi się po całym pomieszczeniu. I choć w ostatnich latach popularność ekspresów do kawy na kapsułki wzrosła, to wiele osób wybiera bardziej tradycyjny sposób zaparzania kawy — za pomocą ekspresu do kawy lub kawiarki ciśnieniowej.. Dziś dowiesz się, jak prawidłowo zaparzyć kawę w kawiarce i na co zwrócić uwagę, aby była jak najlepsza.

Czym jest kawiarka?

Kawiarka to metalowe urządzenie do parzenia kawy na ogniu. Składa się z pojemnika na wodę oraz osobno małego pojemnika na kawę. Inne nazwy kawiarki to mokka, moka, kafetiera. Kawiarka pozwala na zrobienie kawy espresso, bez potrzeby używania drogich ekspresów do kawy. Kawiarka została wynaleziona w 1933 roku przez włoskiego inżyniera Alfonso Bialettiego. Działanie opiera się na ciśnieniu wytwarzanym przez zwykłą parę z kuchenki, która gromadzi się w najniższej komorze i wypycha fusy z kawy.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce — krok po kroku

Kawa przyrządzona za pomocą kawiarki ciśnieniowej dla niektórych może być zbyt mocna i niektórzy charakteryzują jej smak, jak lekko przypalony. Jeśli również nie przepadasz za takim smakiem, możesz wstępnie zagotować wodę wcześniej, zanim dodasz ją do komory na wodę. Ten etap wstępnego podgrzewania skraca czas kontaktu fusów z gorącą wodą i pomaga zapobiegać „przypaleniu” smaku.

Parzenie z dzbankiem Moka krok po kroku

  1. Przygotuj zmielone ziarna kawy, filiżankę i wodę.
  2. Wlej wodę do zbiornika na wodę.
  3. Odkręć pojemnik na kawę i wsyp 2-4 łyżeczki i dobrze ubij łyżeczką.
  4. Dobrze skręć ze sobą części.
  5. Postaw kawiarkę na mały ogień.
  6. Po zaparzeniu się kawy zdejmij kawiarkę z ognia.
  7. Wlej do filiżanki.

Przyrządzenie kawy za pomocą kawiarki jest naprawdę bardzo proste, a smak kawy jest niezwykle bogaty.

Wskazówki dotyczące uzyskania najlepszego smaku kawy

Mielenie i dozowanie kawy

Wybierz wysokiej jakości świeżo palone ziarna kawy. Powinny to być całe ziarna, zmielone tuż przed zaparzeniem, aby zachować jak najwięcej aromatów i smaków kawy.

To, co może Cię zaskoczyć, to również wielkość zmielenia. Inaczej niż w przypadku parzenia espresso, metoda ta wymaga dość grubego zmielenia, jak w przypadku kaw przelewowych. Fusy nie powinny tworzyć dużych grudek, ale raczej równomiernie leżeć w koszu filtra. 

Woda do zaparzania

Woda, którą napełniasz kawiarkę, powinna być zawsze podgrzana, aby skrócić czas, przez jaki kawa stoi na kuchence. Jeśli tam jest zbyt długo, kawa może smakować, jak przypalona.

Proces warzenia

Ta metoda warzenia jest szybka i trzeba ją mieć na oku. Gdy woda się zagotuje, wytwarza ciśnienie w dolnej komorze, a woda unosi się przez zmieloną kawę w koszu, przesączając się przez sito do górnej komory.

Kiedy wiadomo, kiedy parzenie kawy dobiegło końca? 

Widać to po tym, jak pierwsze kawałki kawy wychodzą dość pieniste, z wąskiej szyjki wewnątrz komory. Gdy napar dobiega końca, zaczyna wydawać trzaski i bulgoczące odgłosy – znak, że na dnie nie ma już wody.

Rodzaje kawy

Rodzaj wyboru kawy jest zależny od własnych preferencji.

Kawy speciality, które jasno określają kraj, region lub posiadłość, z której pochodzą, mogą zapewnić długie doznania smakowe. Na rynku dostępne są dwie główne ziarna – Arabika i Robusta. Ziarna Arabiki są szerzej produkowane, mają szerszy zakres smaków i są powszechnie uważane za „lepsze ziarna”. Jak najbardziej, szukaj 100% czystych ziaren Arabiki. Tania alternatywa może zawierać kawę Robusta, znaną z wyższej zawartości kofeiny, ale z ostrymi smakami. „Nasty” to termin powszechnie kojarzony przez wielbicieli Arabiki z kawami Robusta. Ale te rodzaje kawy mogą być drogie.

Rodzaje kawiarek

Najprostszą kawiarką ciśnieniową jest taka, którą umieszczamy na gazie. Na rynku dostępne są również kawiarki elektryczne, które musimy podłączyć do prądu. Oba rodzaje działają na tej samej zasadzie. Smak kawy jest również taki sam.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.