Codzienne życie w pośpiechu sprawia, że najczęściej jadamy szybko, bez zwracania uwagi na swoje otoczenie. Kiedy jednak pojawia się potrzeba nadania posiłkowi wymiaru specjalnej okazji, może pojawić się problem z wystrojem stołu. To on będzie budować atmosferę wyjątkowej chwili, dlatego warto przemyśleć, jakie dodatki się na nim znajdą. Dobrym pomysłem jest dekoracja w stylu ekologicznym. Czego można użyć w tym celu?
Czym się kierować przy wyborze?
Dekorowanie stołu w sposób ekologiczny ma w zamyśle dbanie o środowisko, dlatego zastanawiając się, czy jakiś dodatek będzie pasował do tego stylu, warto zastanowić się, jak bardzo jest on „przetworzony” i czy ma negatywny wpływ na naturę. W kolorystyce przeważają kolory ziemi – brązy, beże, zielenie. Można w ten sposób uzyskać wystrój w różnym klimacie, balansując pomiędzy skandynawskim, wiejskim i vintage, a ostateczny efekt zależy od doboru konkretnych dodatków. Wybierając dekoracje, można zwracać uwagę choćby na to, czy mają certyfikat OK Compost lub spełniają normę EN 13432 – oznacza ona, że opakowanie jest zdolne do recyklingu organicznego, a w przypadku kompostowania materiał ulegnie rozkładowi w co najmniej 90% w ciągu 6 miesięcy. Dobrym przykładem są serwetki flizelinowe – zamiast tradycyjnych, można wybrać ekologiczne, w 100% kompostowalne.
Jakie dodatki pasują do stylu ekologicznego?
Jako pierwszy na stół trafia obrus lub bieżnik – powinien być wykonany z materiału o naturalnych włóknach: bawełny lub lnu. Ze względu na syntetyczność i bardzo długi czas rozkładania, w przedbiegach odpadają ceraty czy obrusy plamoodporne. Dodatki to najlepiej surowa (lub niemal surowa) natura: papier, karton, tkanina, szkło, metal, drewno, czyli wszystko, co można wykorzystać powtórnie. Dobrym wyrazem idei zero-waste jest wykorzystanie butelek i słoików, które zamiast trafić do kosza, mogą stać się wazonikami i pojemnikami. Aby nadać im wyjątkowego charakteru, wystarczy okleić je dratwą czy materiałem jutowym i przewiązać koronką. Plastikowe miski można zastąpić wiklinowymi koszami i fragmentami pni. Nie trzeba jednak rezygnować z roślin. Jako alternatywy dla kupnych kwiatów ciętych, można wykorzystać polne (a nawet słomę, paprocie czy gałęzie) albo doniczkowe (drobne róże, zioła, sukulenty i małe kaktusy). Jeśli posiłek ma być wyjątkowo uroczysty, całość można dopełnić ustawiając złożone wcześniej serwetki flizelinowe, co nada całemu wystrojowi elegancji i wyrafinowania.
Wystrój stołu nadaje klimat całej uroczystości. Udekorowanie go ekologicznymi dodatkami sprawi nie tylko, że posiłek będzie wyjątkowy, ale dzięki zbliżeniu do natury pozwoli się odprężyć, zrelaksować i zatrzymać na chwilę w codziennej gonitwie.