W obecnych czasach bardzo popularne wśród wielu osób stały się piece murowane do pizzy. Takie rozwiązanie posiada szereg zalet, dlatego warto dowiedzieć się na jego temat nieco więcej oraz zapoznać ze wszystkimi najważniejszymi aspektami związanymi z piecami murowanymi.
Kształt pieca
Piec murowany do pizzy swoim wyglądem przypomina piec do chleba. Jednak w przypadku pieca do pizzy komin powinien znajdować się z przodu. Tego rodzaju piec powinien mieć kształt kopuły, ponieważ wtedy będzie miał najbardziej efektywne działanie. W jego wnętrzu będzie panowała stosunkowo wysoka temperatura, która umożliwi doskonałe wypieczenie pizzy. W piecach do pizzy, które mają kształt kopuły ciepło kumuluje się na podłodze. Dzięki temu możliwy jest równomierny wypiek ciasta i innych składników, z których składa się pizza. Komin, który znajduje się z przodu zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza we wnętrzu pieca.
Materiał pieca do pizzy
Bardzo istotnym aspektem podczas zakupu pieca do pizzy jest rodzaj materiału, z którego został wykonany. Powinien to być materiał o odpowiednich parametrach jakościowych, który będzie we właściwy sposób kumulował ciepło wewnątrz pieca. W tym przypadku bardzo dobrze sprawdzą się takie produkty, jak cegły szamotowe, a także specjalna zaprawa, która jest odporna na działanie wysokiej temperatury w tego rodzaju piecu. Wśród różnych rodzajów zapraw można na przykład wymienić zaprawę zduńską. Nie kruszy się ona pod wpływem ciepła, co jest bardzo dobrym rozwiązaniem w przypadku tego typu pieca. W obecnych czasach w sprzedaży można znaleźć gotowe wkłady do pieców, które charakteryzują się wyjątkowo wysoką wytrzymałością oraz odpornością.
Budowa pieca
Pierwszym etapem tworzenia pieca murowanego do pizzy jest wykonanie cokołu, na którym zostanie umieszczona reszta konstrukcji. Dzięki temu piec będzie bardzo dobrze zaizolowany od dołu, co jest istotne w przypadku tego rodzaju budowli. Oprócz tego piec będzie znajdował się na odpowiedniej wysokości, co sprawi, że korzystanie z niego będzie przebiegało w dużo bardziej prosty i sprawny sposób. Podstawa pieca może być wykonana na przykład z takiego materiału, jak cegła. Na fundament pieca warto nałożyć warstwę gliny, która będzie stanowiła doskonałą izolację. Dzięki temu we wnętrzu pieca będzie utrzymana odpowiednia temperatura. Na podstawie pieca powinno się ułożyć cegły szamotowe, które będą stanowiły jego palenisko. Kolejnym etapem jest wmurowanie komory piekarniczej o kształcie kopuły. Konstrukcja może zostać również dodatkowo zaizolowana z wykorzystaniem różnych minerałów, takich jak na przykład glina lub wełna mineralna.
Piec murowany
Piece murowane do pizzy to konstrukcje, które powinny być w odpowiedni sposób wykończone. Bardzo duże znaczenie w tym przypadku ma odpowiednie wykonanie komina oraz otworu i drzwiczek. Komin powinien znajdował się w przedniej części pieca. Dzięki temu w piecu zapewniona jest odpowiednia cyrkulacja powietrza i możliwe jest jego prawidłowe działanie. Natomiast wygląd zewnętrzny murowanego pieca do pizzy może być bardzo zróżnicowany i w dużej mierze zależny jest od indywidualnych preferencji oraz gustu. Dlatego warto zdecydować się na piec, który będzie dobrze się prezentował w danym miejscu.
Działanie pieca
Piec do pizzy działa w bardzo skuteczny sposób, dlatego w obecnych czasach coraz więcej osób decyduje się na takie rozwiązanie, jak piec murowany do pizzy. Pizzę piecze się w palenisku, w którym pali się ogień. Dzięki temu ma ona wyjątkowy smak oraz pięknie pachnie. Jednak bardzo istotnym aspektem w konstrukcji pieca jest fakt, aby ogień nie miał bezpośredniej styczności z pizzą, która znajduje się w piecu. Dlatego uważa się, że ogień w piecu nie musi być duży, aby był skuteczny. Najlepiej jeśli będzie się on znajdował w tylnej części paleniska. W całym piecu będzie panowała stosunkowo wysoka temperatura, dlatego nie ma obawy, że pizza, która znajduje się w piecu się nie dopiecze.
Koszt pieca
Koszt budowy pieca do pizzy może być zróżnicowany i jest zależny od kilku istotnych czynników. Wśród nich można przede wszystkim wymienić zastosowane podczas budowy konstrukcji materiały. Oprócz tego istotną kwestią jest fakt, czy piec budowany jest w sposób samodzielny, czy zamawiana jest cała usługa związana z budową tego rodzaju pieca. Samodzielna budowa pieca na pewno będzie tańszym rozwiązaniem niż zamówienie usługi budowy pieca w wyspecjalizowanej firmie, która zajmuje się realizacją tego rodzaju działań. Dodatkowo koszt postawienia pieca murowanego do pizzy będzie zależny od wyboru konkretnej konstrukcji, która może się składać z dość zróżnicowanych elementów. Przed podjęciem ostatecznej decyzji o budowie tego rodzaju pieca warto przeanalizować wszystkie możliwe warianty.
Zalety pieca
Wiele osób zastanawia się nad taką kwestią, jak piec murowany do pizzy dlaczego warto. Na pewno postawienie pieca murowanego do pizzy będzie bardzo korzystnym rozwiązaniem w wielu przypadkach i ma szereg zalet. Przede wszystkim piec przez bardzo długi czas utrzymuje w swoim wnętrzu ciepło, co sprawia, że jego ponowne uruchomienie nie jest trudne. Ciepło można dodatkowo wykorzystywać na różne inne sposoby. Wśród nich można wymienić na przykład możliwość odgrzewania potraw. Dodatkowo w piecu do pizzy może również przyrządzać inne wyroby spożywcze, niż pizza. Wśród nich wymienia się na przykład chleby, mięsa oraz ryby. Dzięki wypiekaniu w piecu murowanym wszystkie potrawy będą miały niepowtarzalny smak oraz aromat, co jest niezwykle istotne.