Jeżeli nadal palisz w piecu zwykłym węglem, warto rzucić okiem na ekogroszek. Nie bez powodu wielu ludzi przestawiło się na ten rodzaj opału. Dlaczego? I czym dokładnie jest ekogroszek? Wyjaśniamy to poniżej.
Co to jest ekogroszek?
Na początek omówmy temat podstawowy. Ekogroszek sam w sobie jest produkowany właśnie z węgla – bądź brunatnego, bądź kamiennego – z myślą o paleniu nim w piecach retortowych. Warto przy tym wyraźnie zaznaczyć, iż wytwarzany jest z surowca o konkretnych parametrach, co już na starcie sprawia, że można po nim oczekiwać konkretnej jakości i efektywności w użytkowaniu. Mowa tu między innymi o niskim poziomie wilgotności, za to należycie wysokiej kaloryczności.
Co warte dodania, ekogroszek produkuje się w konkretnych rozmiarach (najczęściej między 0,5 a 2,5 cm średnicy), co od razu ułatwia wykorzystywanie go we wszelkiego typu dozownikach.
Ekogroszek a zwykły węgiel
Jak ekogroszek wypada na tle zwykłego węgla? Przede wszystkim jest on przeznaczony do pieców nowszego typu, które często zbudowano w taki sposób, że uwzględniono w nich pewien zakres zautomatyzowania.
Ale jeśli przyjrzymy się sprawie dokładniej, ekogroszek przede wszystkim zazwyczaj wykazuje znacznie lepsze parametry i… mniej brudzi, także w kontekście tego, co leci z komina. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny. Jego produkcja podlega pewnym zasadom i normom, związanym również z kontrolą jakości surowca, z którego jest wytwarzany. Mowa tu między innymi o tym, że w przypadku ekogroszku mamy do czynienia z niższą zawartością siarki, ale też mniejszą ilością popiołu – a to się przekłada właśnie na późniejszą emisję w trakcie spalania.
Ekogroszek workowany a dostępny luzem
Ekogroszek często jest chwalony za to, że samo przechowywanie w workach sprawia, iż łatwiej o jego estetyczne składowanie w domu. Co więcej, węgiel (także w formie ekogroszku) przechowywany pod płachtami może zbierać trochę wilgoci, podczas gdy ekogroszek workowany został przed tym zabezpieczony właśnie opakowaniem. Bez niego, jak się szacuje, w ciągu 2 miesięcy mógłby tracić nawet około 20 lub 30% swojej kaloryczności. Sporo? Sporo. Więc rozważmy to jako argument główny, acz nie jedyny.
Tym niemniej ekogroszek też można kupić luzem. Rzecz jednak w tym, że w przypadku surowca workowanego – oprócz kwestii zabezpieczenia już przed sprzedażą – wiemy, że nie został zmieszany z pyłem, a i co do wagi mamy większą pewność tego, ile kupujemy.
Zauważmy także, że składowanie ekogroszku już u siebie, jeśli jest przechowywany w workach, zapewnia czystość pomieszczenia.
Gdzie kupować ekogroszek?
Przy aktualnych problemach z dostępnością surowców można by pomyśleć, że najlepiej jechać do składów przy kopalniach. Jednak ogromne kolejki i konieczność poświęcenia na taką wyprawę większej ilości czasu sprawiają, że nadal znacznie wygodniej kupować opał przez internet. Co ciekawe, na Allegro można kupić ekogroszek workowany prosto z kopalni Bobrek. Bez nerwów, na spokojnie.
Czy warto oszczędzać, kupując zwykły wegiel?
Zwykły węgiel jest tańszy, co może kusić pod względem finansowym. Jednak cena za tonę nie musi się przekładać na to, ile realnie kosztuje uzyskanie konkretnego ciepła. Nie musi i zwykle się nie przekłada, co wynika ze wspomnianej już różnicy w kaloryczności materiału.
Do tego warto uwzględnić problemy ze sposobem przechowywania – surowiec workowany łatwiej chronić przed utratą właściwości. W ostatecznym rozrachunku może się więc okazać, że różnica w realnych kosztach, tych wynikających z korzystania, a nie z ceny sprzedaży, będzie się jeszcze zwiększać z czasem, i to na korzyść ekogroszku.