Zaplamienia, przebarwienia, zniszczony połysk, rozwarstwienie, popękania – nic bardziej szkodliwego nie spotka Twojego blatu z kamienia naturalnego w kuchni czy łazience. Jak więc użytkować blat z kamienia aby nawet po kilu latach powierzchnia blatu wyglądała cały czas jak nowa, a korzystanie z blatu w kuchni nie było obarczone stresem, że go uszkodzimy?
Oto co warto wiedzieć w zakresie czyszczenia i używania blatów kamiennych w kuchni i łazience. Skorzystaj z wiedzy i doświadczeń specjalistów, by wiedzieć, że odpowiednio podjęte proste kroki sprawią, że nie będzie to nic skomplikowanego i wyjątkowego! Przeważnie (gdy jeszcze nic złego nie spotkało Twojego blatu) wystarczają zaledwie dwa proste działania podejmowane w odpowiednim czasie: impregnowanie blatu z kamienia i właściwa pielęgnacja blatu kamiennego. Nic więcej. To proste czynności, z którymi na pewno poradzisz sobie samodzielnie.
Bez względu jaki kamień masz na blacie (granit, marmur, kwarcyt), żaden nie jest odporny na wszystko i nie jest niezniszczalny. To natura, która reaguje na chemię i nie tylko sztuczną chemię. Naturalny granit, a już w ogóle marmur lub inny kamień na blacie czy podłodze który nie był zaimpregnowany bywa bardzo wrażliwy i bardzo delikatny na niektóre artykuły, które na co dzień są używane są w naszych kuchniach lub łazienkach. Nie chodzi tutaj o stworzenie powierzchni na naturalnym blacie z lakieru czy wosku bo nie na tym polega impregnowanie blatu z kamienia. Poprawna impregnacja to użycie preparatu, który wnika w powierzchnię – pory granitu czy marmuru. Zapewnia to kamieniowi paro-przepuszczalność (niejako oddychanie kamienia) a jednocześnie chronią powierzchnię i kamień przed zaplamieniem.
A co może uszkodzić lub zniszczyć Twój blat z granitu czy blat z marmuru? Zagrożeniem jeśli blat nie był zaimpregnowany może być np. rozlany sok z owoców (zwłaszcza z cytryny), rozlana woda z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty, krople wina na jasnych blatach, ocet, rozgrzany tłuszcz, parafina ze świeczki, torebka po herbacie albo kawa. Niektóre z tych substancji trwale splamią kamień, a inne zniszczą polerowaną powierzchnię blatu (niszczą zewnętrzną strukturę powierzchni).
Zaimpregnuj swój blat z kamienia w kuchni i łazience
Użyj impregnat do kamienia, którego działanie jest trwałe – dłuższe niż minimum jeden rok. Pamiętaj, że dobry impregnat do blatu z kamienia naturalnego nie zatrzymuje się nigdy na powierzchni. Impregnat na polerowanym blacie jest w stanie wsiąknąć w strukturę kamienia i ochronić go przez utrzymywanie się w porach kamienia – tworząc barierę przed plamami. Znaczna większość marketowych impregnatów reklamowanych jako do kamienia, tworzy warstwę na powierzchni blatu. Zatrzymanie się na powierzchni nie jest trwałe bo ściera się przy każdym korzystaniem z blatu, a cząstki chemii zostają w odrobinach na skórze rękach, twoim jedzeniu, naczyniach. Kupuj świadomie i do impregnowania blatów z kamienia używanych w kuchni nanoś tylko impregnaty do kamienia, które mają atest do kontaktu z żywnością i skórą. Powinny posiadać atest jeśli są przeznaczone go wnętrz. Impregnat do blatów z kamienia nie może ulatniać się w Twojej kuchni albo osadzać na rzeczach, które stawiasz na blacie. Wybierając odpowiedni impregnat – zrobisz to raz na – 5-6 lat, używając niewłaściwego, będziesz impregnować blaty co kilka miesięcy. Dobry impregnat przeznaczony kamienia (dla impregnacji blatów użyj impregnat do kamienia polerowanego) (np. Impregnaty Akemi, Consil) zabezpieczy on trwale kamień przed plamami oraz przed uszkodzeniem poleru na powierzchni blatu. Impregnowanie blatu z kamienia pierwszy raz zrób dwukrotnie – miejscami Twój kamień na blacie wsiąknie bardziej intensywnie, tym sposobem zrobisz to jednomiernie na całej płaszczyźnie.
Zrezygnuj z agresywnych detergentów do mycia
To, jakiej chemii używasz do pielęgnacji i mycia blatów z kamienia – decyduje o tym, jak długo będą one zaimpregnowane. Detergenty ogólnego przeznaczenia, jak płyny do mycia naczyń, płyny do mycia okien z alkoholem albo inne mleczka z cząstkami stałymi mają za zadanie rozpuścić wszystko z powierzchni. Więc usuną także Twój impregnat, albo go znacznie osłabią po kilku myciach. Oprócz tego takie płyny zawierają w sobie cząstki/ziarenka ścierne (szczególnie mleczka), które przy częstym myciu blatu zniszczą wypolerowaną część kamienia na blacie, powoli zamieniając ją w coraz bardziej matową. Nie będzie to widoczne od razu, ale porównanie z nowym kawałka kamienia do tak czyszczonego blatu spowoduje, że różnice zauważysz natychmiast! Czym myć blat z kamienia i nie usuwać impregnatu? Najlepiej używaj tej samej marki do mycia i pielęgnacji blatów z kamienia, co impregnatu (jeśli impregnat był od Akemi – używaj płynów do mycia kamienia Akemi, jeśli np. Consil – używaj Consil). Powodów jest wiele. Takie preparaty do mycia blatów z kamienia podtrzymują impregnację i nie usuwają, ani nie osłabią cząstek impregnatu w granicie, (zazwyczaj zawierają pochodne składu impregnatu), takie płyny nie sprawią, że powierzchnia Twojego blatu stanie się matowa, a wręcz przeciwnie – utrzymają połysk – bo w składzie zawarte są twarde woski. Oprócz tego masz informacje, że są przetestowane i przeznaczone do kontaktu z żywnością i skórą, a to ważne. Przeważnie jedna butelka 500 ml skoncentrowanego płynu wystarcza na kilka miesięcy częstego mycia blatu z granitu czy marmuru. Teraz Twój zaimpregnowany kamień na blacie nie wchłania już aż tyle wilgoci co poprzednio.
Więcej informacji o profesjonalnej chemii do blatów z kamienia, impregnowaniu kamienia naturalnego: https://impregnatdokamienia.pl/32-czyszczenie-blatow-z-kamienia
Te dwa, proste kroki, czyli zaimpregnowanie blatu w kuchni i czyszczenie go dobrą chemią pozwolą Ci na zawsze zadbać o dobry stan twojego blatu z kamienia naturalnego i kuchni i w łazience.