Robienie czekoladowego ciasta z bananami w kuchni
Po godzinach

Ciasto czekoladowe z bananami

Jeśli w domu masz akurat dojrzałe banany, z którymi nie wiesz, co zrobić, najwyższy czas na przygotowanie pysznego ciasta czekoladowego z ich dodatkiem. Będzie słodkie, wilgotne i puszyste. To idealny deser na różne okazje bądź też bez okazji. Zrobisz go w niecałą godzinę. Jak przygotować ciasto czekoladowe z bananami?

Dlaczego warto?

Ciasto czekoladowe z bananami to deser prosty, a jednak efektowny. Możesz poczęstować nim swoich gości, czy też zapakować na deser dzieciakom do szkoły. Ogromną zaletą tego ciasta jest fakt, że pozwala on na użycie bananów, które prawdopodobnie trafiłyby do kosza na śmieci. Zero waste w kuchni to doskonały trend, z którego z całą pewnością warto korzystać. To ciasto jest najlepsze właśnie wtedy, gdy zrobisz je z bananów przejrzałych, brązowych, których pewnie nikt nie chciałby już zjeść. Dzięki temu nie marnujesz i zyskujesz coś naprawdę pysznego. Możesz dodać do niego również inne, zbywające Ci produkty, na przykład resztkę orzechów czy wiórków kokosowych.

Składniki niezbędne do ciasta z bananami

Oczywiście głównym składnikiem czekoladowego ciasta z bananami jest czekolada i banany. Potrzebujesz około 5 dojrzałych bananów, a także 140 gramów czekolady, by smak ciasta był naprawdę intensywny. Dzięki obecności bananów nie musisz dodawać do deseru cukru bądź też możesz zmniejszyć jego ilość. To świetna informacja także dla osób, które dbają o linię. Oprócz tego przyda Ci się też olej rzepakowy lub kokosowy, jajka, mąka pszenna i soda oczyszczona. Aby dodać ciastu charakteru, użyj jeszcze kakao, które podkręci jego wyrazisty smak, a także cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii. Smak bananów wzmocni odrobina cynamonu, którą także warto dodać do ciasta. Nie jest to jednak konieczne.

Jak zrobić proste ciasto czekoladowe z bananami?

Szybki przepis na ciasto czekoladowe z bananami nie będzie wymagać od Ciebie dużo pracy. Zacznij od przesiania 300 gramów mąki pszennej, 50 gramów kakao i dwóch łyżeczek sody oczyszczonej do miski. Jeśli dodajesz do ciasta cynamon, również powinien znaleźć się w misce z suchymi składnikami. Obierz banany i dokładnie rozgnieć je widelcem w dużej misce. Możesz zrobić to blenderem ręcznym, jednak widelec z łatwością powinien poradzić sobie z miękkimi owocami. Dodaj do papki trzy jajka oraz 180 mililitrów oleju. Dobrze wymieszaj. Jeśli dodajesz cukier, powinien on znaleźć się właśnie w misce z bananami. Pamiętaj jednak, że nie jest on konieczny, gdyż same owoce są bardzo słodkie. Przygotuj 140 gramów czekolady – to około 1,5 tabliczki. Może to być czekolada deserowa lub mleczna, w zależności od Twoich preferencji. Posiekaj ją drobno. Dodaj pokrojoną czekoladę do masy bananowej i delikatnie zamieszaj. Następnie dodaj także suche składniki i wymieszaj wszystko tak, by ciasto było jednolite. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i przygotuj foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz je przez 60 minut bądź do suchego patyczka. Ciasto jest już gotowe. Poczekaj, aż wystygnie, a następnie wyciągnij je z foremki.

Pyszne ciasto z bananami to doskonały deser dla każdego, kto kocha banany i czekoladę. To połączenie z pewnością zasmakuje łasuchom z Twojej rodziny.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.